Currywurst je pro Němce, to, co pro Američany hamburger nebo pro Italy pizza. Bez něj se návštěva Berlína neobejde. Pro někoho delikatesa, pro jiného blaf. Kde se ale v Německu currywurst vzal?
Historie currywurstu spadá do poválečné doby, konkrétně do roku 1949, kdy byl Berlín jedna velká ruina a lidé si nemohli zrovna vybírat, co si dají k jídlu. Dovolit si pořádný kus masa mohl jen málokdo, a tak přišel tzv. steak chudých, dnes všemi známý currywurst. Ten se brzy stal součástí německé kultury a to natolik, že má v hlavní německé metropoli i své muzeum.
Typická proletářská svačina je jednoduše řečeno vepřová uzenina nakrájená na kousky a obalená do rajčatové omáčky. Není však omáčka jako omáčka. Někdo si pochutná na currywurstu s příchutí indického kari, jinému se sbíhají sliny nad hořčicovou příchutí a další nedá dopustit na pikantní chilli koření. A nemluvě o tom, že si můžete zvolit různou přílohu, jako třeba hranolky nebo prach obyčejný chleba.
„Návštěvníci berlínského Currywurst muzea mohou prozkoumat a objevovat zajímavé a vzrušující aspekty populárního Currywurst kultu. Nejeden berlínský skladatel, komediant, spisovatel nebo filmař využil ke své tvorbě téma, kde hlavní roli sehrála historie nebo legenda o samotném vynálezu, Výstava prozradí, díky čemu se z currywurstu stal světový fenomén a nejoblíbenější pokrm německé fastfood kultury. Do nitra tohoto pokrmu proniknete pomocí všech svých smyslů, ať už chuti, čichu nebo hmatu,“ láká na návštěvu Bianca Wohlfromm z Currywurst muzea.
Na prohlídce zjistíte, že nejen maso bylo v poválečném Německu nedostatkovým zbožím. I koření se těžce shánělo, ale chytré hospodyňky si uměly poradit. Mezi nimi byla i Herta Heuwer, která s jedním britským vojákem směnila láhev německé pálenky za anglické kari koření. A její recept měl velký úspěch. Brzy rozjela vlastní byznys a začala currywurst prodávat dělníkům na ulici. Rychle našetřila i na malou restauraci a její recept na currywurst se rozšířil i do okolních měst.
Currywurst se za dlouhá léta své existence stal součástí německého kulturního dědictví. Žádný jiný fastfood ještě nikdy nebyl takovou inspirací pro umělce. Currywurst znamená jednoduchost a poctivost. Jeho typická varianta se skládá z vepřové klobásy nakrájená na malé kousky a obalená do domácí omáčky vytvořené z rajčat, soli, pepře, oleje, octu, cukru a faktoru X, který tvoří tajná (dnes už spíše netajná) ingredience kari. Bianka mi také prozradila, že neexistuje lepší nebo horší varianta currywurstu a že vlastně každá variace klobásy nebo omáčky je svůj vlastní originál. „Je to vždy otázka vkusu. Chuť každého z nás je velmi individuální, tak vždy doporučujeme provést si vlastní výzkum.”
Kolik Currywurstů jsou lidé v Německu schopni sníst za pouhý jeden rok? Muzeum uvádí, že přibližně 850 milionů porcí currywurst se spotřebuje ročně, přičemž asi 70 milionů právě v Berlíně. Více než 2000 restaurací, hospod či pouličních stánků má v Berlíně currywurst na svém menu a je k dostání kdykoliv během dne i v noci. Každoročně se v hlavní německé metropoli koná hned několik soutěží v konzumaci nejpikantnějších currywurstů, kde si dobrovolníci mohou s ostatními poměřit síly.
Během prohlídky muzea se nezapomeňte zastavit u velké mapy Berlína, na které jsou vyznačeny stánky, kde se prodávají nejlepší varianty currywurstu. Odhalit tajemství kari prášku můžete v komoře s kořením či v čichací stanici. Právě na tomto místě zjistíte, která kombinace vám nejvíc vyhovuje. Přiložte láhev kečupu k uchu a poslouchejte pěvecké ódy na currywurst. Prohlídku můžete zakončit na pohovce obřího currywurstu.
Více informací na www.currywurstmuseum.com